Cukorbetegséggel a mozgás sem történhet előzetes vizsgálatok nélkül!
2016. május 20. írta: EgészségBlog

Cukorbetegséggel a mozgás sem történhet előzetes vizsgálatok nélkül!

A cukorbetegség korunk egyik népbetegsége, melynek visszaszorításában hatalmas szerepe van a megfelelő életmódnak, és a rendszeres mozgásnak. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a cukorbetegség nagyon is komoly kór, így a sportolás megkezdése sem történhet mindenféle előzetes orvosi konzultáció nélkül.

 

A témában dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont diabetológusát kérdeztük.

A kettes típusú cukorbetegség

A cukorbetegségnek két formáját ismerjük. Az egyes típusban fiatal korban kialakuló betegséggel van dolgunk, amelyre az abszolút inzulin hiány a jellemző, míg a kettes típusú cukorbetegségnél a kialakulás egyik fő oka a nem megfelelő táplálkozás, és a mozgásszegény életmód. Ezek következtében a metabolikus egyensúly eltolódik, és ennek táptalaján fejlődik ki a cukorbetegség.

A cukor, egészen pontosan a glükóz a test hajtóanyaga. A sejtek a cukorból energiát készítenek, ami a szervezet működtetéséhez elengedhetetlen. A vérből a glükózt a sejtek egy hormon, a hasnyálmirigy speciális sejtjei által termelt inzulin segítségével veszik fel. A nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány megemelkedett vércukor értékeket eredményez. Hogy azt kompenzálja, a hasnyálmirigy megemeli az inzulin termelését. Ez azonban két lépésben is roncsoló lehet: a fokozott termelés a szerv kifáradásához vezet, míg a folyamatosan magas inzulinszint a sejtek fogékonyságát csökkentik a hormonra- vagyis egységnyi cukor felvételéhez egyre több inzulinra van szükségük. A folyamat végül azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigy működése lelassul, az inzulin termelése pedig nem lesz kielégítő, vagy teljesen le is áll – vagyis cukorbetegség alakul ki.

Sport és cukorbetegség

A diabétesz kezelésének egyik alappillére a megfelelő táplálkozás, és persze a sport. Előbbi dietetikus bevonását igényli, ám utóbbiban az emberek rendszerint nem kérik ki az orvos tanácsát, csak nekiállnak a sportnak. Ez azonban akár veszélyes is lehet, hiszen a betegségben szenvedők szervezete nem ugyanúgy reagál a terhelésre, mint az egészségeseké, ráadásul a sportolásra fel is kell készülni – ezt azonban mi magunk is megtehetjük.

Nagyon fontos, hogy a sport rendszeres legyen, és ne kampányszerű. A mozgásnak, a diabétesz esetében az egyensúly beállításában, és annak megtartásában nagy szerepe van – akkor, ha rendszeresen mozgunk. Mindenképpen valamilyen kardio mozgást válasszunk, kevesebb erősítéssel – vagyis inkább az állóképesség növelése a cél, amihez a szakemberi segítség sokszor elengedhetetlen. Fontos leszögezni, hogy a megfelelő mozgás az egyik legnagyobb lépés, amit a betegek a diabétesz kezeléséért tehetnek, vagyis mindenképpen érdemes valamilyen sportot űzniük, hiszen egyrészt javítja az inzulin iránti érzékenységet, illetve az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa.

A futás, biciklizés, séta és más kardi mozgások gyakorlása közben a végtagok megfelelő védelme is fontos. A cukorbetegek perifériás idegrendszere és érrendszere a betegségük következtében károsodik, vagyis hajlamosabbak a fekélyek kialakulására, amik súlyos esetben akár végtagvesztéshez is vezethetnek. Ennek megfelelően nem szabad spórolni a megfelelő cipőn és edzőruhán, hiszen ezzel megadjuk a lábnak a kellő alátámasztást, és megóvhatjuk a kisebb – nagyobb sérülésektől, melyek a nem jól illeszkedő, vagy nem futáshoz tervezett cipők okozhatnak a sport közben.

Miért kell az orvos?

A sportoláshoz miért is kellene orvos, elvégre futni mindenki tud! Nos, dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa elmondta, hogy cukorbetegség esetén ez nem ilyen egyszerű. Első lépésként mindenképpen jól be kell állítani a vércukorszintet, e nélkül sportolni kezdeni kifejezetten veszélyes. A kezeletlen diabétesz mellett olyan betegségek is rejtőzhetnek (mint például ismeretlen eredetű szívpanaszok), melyek a terhelés hatására komoly, akár halálos következményeket is okozhatnak! Ennek megfelelően az orvosi konzultáció elengedhetetlen!

Lázas cukorbeteg nem sportolhat, illetve a gyors látásromlás, valamint a gyors veseműködés romlás is a mozgás ellen szól.

Mielőtt sportolásba kezdene, mindenképpen konzultálnia kell szakemberrel, hiszen a kezdeti időszakban, amíg a terhelést meg nem szokja a szervezete szorosabb orvosi felügyelet indokolt!

A bejegyzés trackback címe:

https://endokrinkozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr338735610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.17. 07:51:51

Mindenhol aut olvasom, hogy mozogni, spprtolni stb.
Magamon meg azt tapasztalom, hogy a mozgás nagyon sokszor nemhogy nem csökkenti, hanem egyenesen növeli a vércukor szintet. Miért?
Erre négy orvostól hatféle magyarázatot kaptam... szerinted?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.17. 07:54:32

Konkrétan: éhgyomorra, 6.0-s cukorral elmentem bringázni, útközben nem ettem, inni meg csak vizet. Mire hazaértem, 9 fölött volt a cukrom.

Elsétálok a laborba, kora reggel. Itthon még 7, a laborban már 9.4.

Stb.

Prima Medica · www.endokrinkozpont.hu 2016.06.17. 09:25:31

@Hóhér az utolsó barátod:

A felsorolt probléma nem elhanyagolható sajnos. Mielőbb egy szakavatott diabetológushoz kell fordulni, vannak kevésbé ismert betegségek amik az alábbi panaszokat okozzák. Mi dr. Polyák Annamáriát javasolnánk. mert a kezeletlen cukorbetegség később egyre nehezebben kontrollálható és az életmódodjára is negatív hatással lesz.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.17. 09:47:59

@Prima Medica: no várj, 16. éve eszem a Metformint, csak a diétával állok hadilábon. Magánorvosra sajnos nincs keretem, akiket eddig találtam diabetológusokat, azok viszont... hát izé...
Az egyik olyan ökörségeket írt a háziorvosomnak írt lapra, amitől a dokim haja is égnek állt, miközben meg sem hallgatott. Kerestem másik orvost, nála május elején jártam, a doktornő relative normális, de olyan futószalag rendelést tart, hogy ott nem lehet normálisan megbeszélni ezeket a dolgokat.
Egyébként a fentiekre jött már olyan válasz, hogy a mozgás hatására a májból cukor szabadul fel, ez emeli meg a cukromat, volt olyan, hogy kimerülőben az inzulintermelésem, volt olyan, hogy "nem tudom" stb.

ui: blogon, neten a magázódás illetlenség, mondhatni sértés... ;) (lásd netikette c., kb. húsz-negyven éves iromány :) )

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.17. 10:55:34

@Prima Medica: apropó vc szint... az vajon miért van, hogy ha nem reggelizek, akár délig is megmarad a reggeli értèk, viszont ha eszek valamit, aminek kn. 0 a szénhidrát tartalma (pl. egy avokádó, esetleg 8-10 deka felvágott péksütemény nélkül), akkor másfél óra múlva már normális értéket mérek?
Mondjuk ma reggel: 7.5, fél tíz tájban még mindig annyi, megettem pár szelet olasz szalámit, most 5.9... és ez következetesen így megy, mióta felfigyeltem rá. Ha evés helyett sétálok vagy biciklizek, akkor meg felfelé indul.
süti beállítások módosítása