A zsíros, pattanásos bőr a tiniknél hormonzavarra is utalhat
2017. október 06. írta: EgészségBlog

A zsíros, pattanásos bőr a tiniknél hormonzavarra is utalhat

A pubertáskor igen nagy hormonális változásokkal együtt járó időszak, melynek során kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Az egyik leggyakoribb a bőr zsírosodása és a rajta megjelenő gennyes pattanások. Ez mind a fiúkra, mind a lányokra igaz, ám érdemes tudni, hogy a gyengébbik nem esetében, ha elhúzódik a probléma, illetve ha túlzott méreteket ölt, az akár PCOS szindrómára is utalhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa az állapot tüneteit és kezelési lehetőséget ismerteti.

Segítség, pattanások!

Serdülőkorban a legtöbb gyerek bőrén gyulladt pattanások, illetve fekete mitesszerek jelennek meg, melyek nem csak fájdalmasak lehetnek, de az érintettek önbizalmát is nagyban ronthatják. Sajnos egy darabig ez az időszak eltarthat, hiszen a pubertás okozta hormonális változások bizony komoly hatással vannak a faggyútermelésre. Bár a lányokat is sújtja, ám a fiúk fokozottabban érintettek a problémában, hiszen a növekvő androgén hormonok jelenléte (pl. tesztoszteron, DHEA) elősegíti az aknék kialakulását. Szerencsére a kamaszkor végére, amikor a hormonális egyensúly létrejött, a panasz jellemzően megszűnik.

Lányoknál PCOS is okozhatja

Ahogy már említettük, a zsíros, pattanásos bőr inkább a fiúkra jellemző, bár ez természetesen nem jelenti azt, hogy a lányoknál ne jelennének meg zavaró aknék. Ezek náluk elsősorban a menstruáció előtt okoznak problémát, ami sajnos a későbbi években is megmaradhat. Azonban érdemes tudni, ha a panasz fokozottá válik és szinte az egész arcot beterítik a gyulladt aknék, ráadásul a mellkason, háton is megjelennek, úgy hormonzavar is állhat a háttérben.

Ugyanis inzulinrezisztencia/PCOS (policisztás ovárium szindróma) esetén az androgén hormonok túlsúlyba kerülnek, és ez igen kellemetlen tüneteket okoz. Jellemző ekkor a zsíros, pattanásos bőr mellett a fokozott szőrösödés, a hajhullás, menstruációs zavarok, valamint túlsúly.

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja lány gyermekénél, érdemes szakemberhez fordulnia, aki a megfelelő vizsgálatok után (labor, ultrahang) felállíthatja a diagnózist.

Életmódváltás és gyógyszer szükséges

Az állapot kezelése több síkon mozog: diéta, mozgás és gyógyszer. Fontos, hogy az életmódváltás személyre szabott legyen, így érdemes dietetikushoz fordulni, aki egyénre szabott, alacsony szénhidrát tartalmú diétát javasol.

Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a megfelelő terápia igen fontos, hiszen nélküle az állapot felnőttkorban akár 2-es típusú cukorbetegséggé fajulhat, valamint a későbbiekben teherbeesési nehézségeket is okozhat. Ennek oka, hogy a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nem történik meg normál tüszőérés és kisebb-nagyobb ciszták alakulnak ki a petefészkekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://endokrinkozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr7312933515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása