Pattanásos, zsíros a bőre, nő létére nem boldogul a bajuszával? Irány az endokrinológus!
2016. június 03. írta: EgészségBlog

Pattanásos, zsíros a bőre, nő létére nem boldogul a bajuszával? Irány az endokrinológus!

A tartós esztétikai problémákkal küzdő nők többsége tehetetlenül tárja szét a kezét, mondván, problémája genetikai eredetű, nem igazán tehet ellene semmit. Pedig ez nem feltétlenül van így. A túlzott szőrösödés, de még az aknés, erősen pattanásos bőr is utalhat olyan betegségre, mely messze nem a kozmetikus hatáskörébe tartozik.
A policisztás ovárium szindrómáról, a tüneteiről, és a kezelési lehetőségekről dr. Bérczy Judit a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszél.

Mi az a PCOS?

A PCOS egy mozaikszó, a policisztás petefészek betegséget jelöli. A nőket érintő kór lényege, hogy a szervezetükben magas az androgén hormonok, vagyis a férfi hormonok szintje. Ez azt jelenti, hogy bár a betegség egyik fő tünete a petefészkek elváltozása, a kezelésében mégsem csak a nőgyógyász, hanem az endokrinológus segítségére is hatalmas szükség van.

A magas androgén hormonszint egy sor változást indít el a testben. A férfias jegyek felerősödnek, vagyis a szőrnövekedés erőteljesebb lesz, mely nem csak a végtagokat, hanem akár az arcot, a mellkast is érintheti. A bőr zsírosodásával együtt a pattanások, súlyosabb esetben az aknék is megjelennek, melyek – mivel jelenlétük hormonális eredetű – kozmetikai kezelésekkel csak rövid ideig tüntethetőek el, vagy egyáltalán nem lehet eredményt elérni a kozmetikai kezelésükkel. A férfi hormonok magas szintje a testsúlyba is beleszól, a hölgyeknél hízást eredményezhet, így ez is lehet az egyik tünete a betegségnek.

A petefészekciszták, melyekről a nevét is kapta a kór, szintén a hormonális eltolódás következtében alakulnak ki. A petefészkeken egy kéreg keletkezik, mely megakadályozza, hogy az érett tüszők kirepedhessenek, így a petesejtek nem képesek kijutni a petefészkekből. A bent ragadt sejtek cisztákat, kis, folyadékkal telt képleteket alakítanak ki, melyek az ultrahangos képen nagyon jól kivehetőek. A tüszőrepedés elmaradása vérzészavarokat is okoz, kimaradozó menzesszel, vagy igen kevés vérzéssel járhat együtt.

Miért említik a cukorbetegséget is a PCOS kapcsán?

Sajnos a PCOS az említett tünetek mellett egy másik változást is elindíthat a testben. Hatására a szövetek inzulinérzékenysége csökken. Az inzulin nevű hormon a hasnyálmirigy speciális sejtjei által termelt anyag, melynek jelenléte szükséges ahhoz, hogy a sejtek képesek legyenek a vérből felvenni a glükózt – vagyis a cukrot -, mely működésük egyik alapköve. Amikor a szövetek érzékenysége csökken erre a fontos hormonra, akkor egységnyi glükóz felvételéhez több inzulinra van szükség. Ez folyamatosan magas inzulinértékeket eredményez, kialakul az inzulinrezisztencia nevű betegség. Az IR fennállása sok esetben rejtve marad, mivel a betegek nem is gondolnak arra, hogy a hízásuk, a bőrproblémáik, és más tüneteik egyáltalán tünetek. Ez pedig nagy gond, mivel a PCOS kezeletlen esetben meddőséget okoz, míg kísérőbetegsége, amennyiben időben nem kerül felismerésre könnyen fordulhat át kettes típusú cukorbetegséggé, ha a szakember nem foglalkozik megfelelően a kezelésével.

Kezelési lehetőségek

Mivel a PCOS hormonzavarból adódó betegség, mindenképpen endokrinológus szakember segítségére is szükség lesz. Az anamnézis felvétele után az orvos vérvétellel és laborvizsgálatokkal igazolja a betegség meglétét, valamint képalkotó berendezéseket hív segítségül a pontos diagnózis felállításához.

A kezelés első lépése a helyes életmód kialakítása. Sok esetben a már eleve meglévő túlsúly vezet a probléma kialakulásához, így az egészséges étkezéssel, és a rendszeres sporttal a PCOS és az IR is hatékonyan kezelhető. Emellett a legtöbbször szükséges lehet a gyógyszeres kezelés is. Amennyiben mindkét kezelési lehetőség kevésnek bizonyul, akkor a műtét jelenthet megoldást a problémára. A PCOS bár tünetileg valóban kezelhető fogamzásgátlókkal, megoldást ezek a szerek nem jelentenek, és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét sem csökkentik, így az orvosi konzultáció elengedhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://endokrinkozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr358699204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása