Pajzsmirigyzavar esetén van, hogy jódszegény diétára van szükség
2017. március 07. írta: EgészségBlog

Pajzsmirigyzavar esetén van, hogy jódszegény diétára van szükség

Sokan úgy gondolják, ha valakinél pajzsmirigybetegséget diagnosztizálnak, akkor a gyógyszeres kezelés mellett a plusz jód bevitele sokat javítana az állapotukon. Pedig vannak olyan zavarok – pl. pajzsmirigygyulladás, autoimmun zavarok-, amikor a jód többet árt, mint használ. Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa a jódszegény étrendet ismerteti.

Jód pajzsmirigyzavar esetén- barát vagy ellenség?

A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségű jódra van szükség. Azonban a plusz jód bevitele nem minden esetben vezet eredményre, sőt, van, hogy csak ront az állapoton.

A jódhiányos afrikai területeken végzett jódozási programmal szerencsére csökkent a golyvások száma, viszont növekedett az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőké. A betegségre genetikailag fogékonyak számára ugyanis a jód mind gyulladást, mind alul/túlműködést is kiválthat. Az alulműködésben szenvedők többsége egy autoimmun betegségben, Hashimoto-kórban szenved. A kiváltó ok, amely lehet pl. a jód, hatására TPO enzim elleni autoantitestek jelennek meg a szervezetben, amely a pajzsmirigy károsodásához vezet.

Jódszegény diéta

Jódot legnagyobb arányban a tengeri halak, kagyló, tengeri herkentyűk, a jódozott só, vagy ezzel készült termékek, tej és tejtermékek tartalmazzák.
Növényi élelmiszerek jódtartalma jelentősen függ a talaj jódtartalmától. Magyarországon a talaj összességében jódszegénynek tekinthető- mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Amennyiben nem – vagy nem kellő mértékben- javulnak a pajzsmirigy funkciói, érdemes lehet a kezelőorvosával egyeztetni arról, hogy vajon szükséges-e jódszegény diétát tartania. Amennyiben az orvosa úgy rendeli, hogy a pajzsmirigy kezelésének fontos része a jódszegénység előfordulhat, hogy bizonyos ételeket érdemes elkerülnie.

Néhány étel, amelyeket jódszegénység esetén ajánlott fogyasztani, ill. kerülni:

Ezeket bártan fogyassza

Ezeket lehetőleg kerülje

friss gyümölcsök/zöldségek

jódozott só, tengeri só

sótlan magvak

tengeri halak, herkentyűk, algák, sushi

tojásfehérje

tejtermékek, tejcsokoládé

friss húsok

tojássárgája

cukor, lekvár, dzsem, méz, juharszirup (egészséges táplálkozásnak megfelelően mértékletesen javasolt)

szójabab, szójás termékek (szójaolaj megengedett)

növényi olajak

jódtartalmú vitaminok, étrend kiegészítők

fűszerek, jódmentes só

egyéb jódtartalmú termékek pl. gyógyszerek

 

magas jódtartalmú ásványvizek

 

E127 adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek, mint pl. koktélcseresznye, gyümölcskonzervek,

 

Természetesen a diétának minden esetben személyre szabottnak kell lennie, amely összeállításában dietetikus szakember tud segítséget nyújtani. Bizonyos időközönként elvégzett kontroll laborvizsgálatok alkalmával szükséges ellenőrizni a pajzsmirigy funkciókat és ennek ismeretében kell felállítani a további étkezési tervet, valamint a gyógyszer dozírozását is.

A bejegyzés trackback címe:

https://endokrinkozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr612321131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása