Így ismerheti fel és szabadulhat meg a golyvától
2016. május 12. írta: EgészségBlog

Így ismerheti fel és szabadulhat meg a golyvától

A pajzsmirigy betegségek számtalan embert érintenek hazánkban, hiszen a jódhiányos terület kedvez a szerv megbetegedésének.  A strumát érdemes komolyan venni, hiszen nem ritkán jár együtt a mirigy alul-illetve túlműködésével. A problémára dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája hívja fel a figyelmet.

 

Jódhiány a megnagyobbodott pajzsmirigy hátterében

A jód kulcsfontosságú anyag a pajzsmirigy működése szempontjából, hiszen a szerv által előállított hormonok termelődéséhez elengedhetetlen szerepe van. Azonban ha a szervezet nem jut elegendő jódhoz, a test kompenzálni próbál, ezáltal a pajzsmirigy mérete megnő. Maga a struma lehet diffúz és göbös. Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodás hátterében nem csupán az ásványi anyag hiánya, de Basedow-kór, sőt, akár daganat is állhat. Előfordulhat várandósság során is a megnagyobbodás, hiszen ilyenkor fokozottabb a jódhiány és a szervezet több tiroxint termel- viszont ebben az esetben a panasz szülés után megszűnik.

A megnagyobbodás olyan mértéket is ölthet, hogy nem csupán szemmel látható lesz az elváltozás, de a légzést is nehezítheti, rekedtséget és nyelési problémákat is okozhat - gyakran e két tünet hívja fel a figyelmet a betegségre. A golyva továbbá az esetek nagy részében a pajzsmirigy diszfunkciójával jár, így alul-illetve túlműködés kísérheti.

Nem mindig van szükség plusz jódra

Mivel a golyva hátterében gyakran jódhiány áll, így sokan úgy gondolják, plusz jód bevitelével meg is oldódik a probléma. Ez azonban nincs így minden esetben, ezért még mielőtt táplálék kiegészítő vásárlására adná a fejét, mindenképp kérje ki orvosa tanácsát, hiszen amennyiben pl. Basedow-kór, vagy egyéb jellegű pajzsmirigy túlműködés okozza a bajt, így a gondot csak fokozza a plusz jód fogyasztása- figyelmeztet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, és hozzátette, éppen ezért kell mindenféle kezelés előtt vérvizsgálattal meggyőződni, mi is a probléma forrása. Emellett a struma alapos vizsgálata is szükséges, mely történhet orvosi vizsgálattal, ultrahanggal, izotóppal, illetve aspirációs citológiával.

Hogy mégis mi lehet a gyógyulás kulcsa? Amennyiben jódhiány húzódik a háttérben, úgy értelemszerűen plusz jód bevitele hozhat javulást, alulműködés esetén pajzsmirigy hormon adása, súlyos túlműködés fennállásakor pedig radiojód, illetve műtét lehet a betegek segítségére. 

A bejegyzés trackback címe:

https://endokrinkozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr198711392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása